• August 29, 2019

Hans Robertus: “Design helpt je om de juiste vragen te stellen”

Hans Robertus: “Design helpt je om de juiste vragen te stellen”

Hans Robertus heeft de rol van design enorm zien veranderen: “Design betekende vroeger simpelweg het vormgeven van producten. De functionaliteit van die producten werd elders uitgedacht. Nu staan designers juist aan het roer bij het ontwikkelen van de functionaliteiten in services en producten.” Hans zal tijdens de VANBLEND Business Booster aantonen dat gebruikers hier écht – soms zelfs letterlijk – beter van worden.

Van ‘creatief lastpak’ naar strategische meedenker
Hans werkte onder andere als Senior Director Design bij Philips en was directeur van de Dutch Design Week. Tegenwoordig is hij partner van de Holland Branding Group en docent Design Thinking in het publieke domein aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met de veranderingen in het vak is ook de positie van de designer veranderd: van het ‘creatieve lastpak’ dat de boel alleen maar ophield, naar een strategische meedenker op een hoog niveau in de organisatie. Een positie die designers en design thinking ook verdienen, vindt hij. “Design helpt je om de juiste vragen te stellen en om met een open, naar buiten gerichte blik antwoorden te vinden, waarbij de gebruiker centraal staat.”

Betere resultaten door design thinking
Dat design-gedreven organisaties betere resultaten voor gebruikers leveren, wordt in de praktijk op tal van fronten bewezen. Hans: “Bij Philips zijn we bijvoorbeeld in de jaren ’90 begonnen met een andere benadering bij het ontwikkelen van medische apparatuur, door vanuit de complete customer journey van patiënten te denken. Zo begonnen we te begrijpen dat de belevingsaspecten die we hiermee op tafel krijgen een belangrijke bijdrage leveren aan het helingsproces van patiënten. Gebruikers worden er in dit geval dus letterlijk beter van.”

Benieuwd wie er nog meer komt spreken? Lees dan de interviews met onze andere sprekers: Freek KuinFleur EngelbertsErik StamCindy Meervis.

Ook benieuwd wat design voor jou organisatie kan betekenen? Meld je aan voor de business booster!