• July 15, 2019

Erik Stam: “Veel te winnen met creativiteit en ondernemerschap”

Erik Stam: “Veel te winnen met creativiteit en ondernemerschap”

Eén van de docenten tijdens de VANBLEND Business Booster is Prof. Dr. Erik Stam. Erik is hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap en hoofd van de Utrecht University School of Economics. Hij doet onderzoek op het snijvlak van economie, geografie en overheidsbeleid en is een internationaal toonaangevende wetenschapper op het gebied van ondernemerschap. Eerder was Erik onder andere werkzaam bij de Universiteit van Cambridge, de Universiteit van Oxford en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Vooruitlopend op zijn gastcollege een kort vraaggesprek.

Je hebt onder andere voor de OESO onderzoek gedaan naar het ondernemings- en innovatieklimaat in geïndustrialiseerde landen. Hoe komt Nederland hier uit?
“Nederland lijkt op papier steeds ondernemender te worden. Maar als je beter kijkt, dan zie je dat vooral het aantal zelfstandigen zonder personeel groeit – en daar komt maar weinig innovatie uit. Er zijn heel weinig ambitieuze ondernemers die écht inzetten op vernieuwing en groei. Daar komt bij dat we in onderzoek zien dat in grote organisaties de waarde van intern ondernemerschap enorm wordt onderschat. En dat terwijl door automatisering en robotisering nog veel mensenwerk overbodig wordt en creativiteit en ondernemerschap steeds meer de kwaliteiten zijn die er echt toe doen. Daar is dus nog wel het nodige te verbeteren.”

Toch roept iedereen dat innovatie en ondernemerschap belangrijk zijn. Wat maakt het dan zo moeilijk?
“Creativiteit en ondernemerschap lijken op elkaar en liggen in elkaars verlengde: het uitgangspunt is steeds dat je van te voren niet precies weet wat het antwoord is. Dat maakt het ook complex. Organisaties zitten innovatie vaak in de weg door cultuur, doordat je niet mag falen en door gebrek aan commitment aan de top. Het is van groot belang hier mee aan de slag te gaan, anders gaan gemotiveerde mensen weg en hou je gedesillusioneerde medewerkers over. Gelukkig zijn er voorbeelden te over die je de weg wijzen naar een cultuur waarin de cirkel van innovatie goed gedijt. Daar ga ik tijdens de VANBLEND-leergang natuurlijk uitgebreid op in.”

Nog niet ingeschreven voor de VANBLEND Business Booster? Doe het dan nu!

 

Erik Stam

Erik Stam

Benieuwd wie er nog meer komt spreken? Lees dan ook de interviews met onze andere sprekers: Hans RobertusFreek KuinFleur EngelbertsCindy Meervis.